Bernát, Felícia
EUR 384,12 Ft
USD 363,93 Ft
8 °C
30 °C

Szögesdrót mögött, éhbérért készül Kínában az iPod

AppleInsider
2006.06.13. 12:36


Nem mindenki szereti az Apple-t
Főleg alulfizetett nők dolgoznak az Apple kínai üzemében, ahol a világ legsikeresebb mp3-lejátszója készül, írta az Appleinsider a Mail on Sunday-ben vasárnap megjelent cikkre hivatkozva. . A kínai munkások 16 éves koruktól jelentkezhetnek a Foxconn vállalat longhuai üzemébe, ahol összesen kétszázezren dolgoznak a médialejátszókon. A munkások átlagosan havi 50 dollárt (kb 10 000 forint) keresnek, amiért napi 15 órát kell dolgozniuk a lap által iPod City-re keresztelt, városnyi gyárban.

Látogató nincs, mosás vödörben

A munkások százfős, a külvilágtól elzárt hálótermekben alszanak, ahol nem fogadhatnak látogatókat. A Mail on Sunday szerint csak kevés ingóságuk lehet, és egy vödör, amelyben a ruhájukat kimoshatják.

Az egyik munkás arra panaszkodott a lapnak, hogy sokat kell dolgoznia, és örökké fáradt. "Olyan, mintha a hadseregben lennék" - mondta Zang Lan az újság riporterének.

Hasonló a helyzet egy iPod Shuffle-öket összeszerelő sanghaji gyárban, amelyet szögesdróttal kerítettek körbe. Ebben a létesítményben ötvenezren dolgoznak havi 99 dolláros fizetésért, amelynek felét szállásra és élelemre kell költeniük, írta a Mail on Sunday, a Daily Mail vasárnapi kiadása.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek