József, Bánk
-7 °C
0 °C

Szögesdrót mögött, éhbérért készül Kínában az iPod

AppleInsider
2006.06.13. 12:36


Nem mindenki szereti az Apple-t
Főleg alulfizetett nők dolgoznak az Apple kínai üzemében, ahol a világ legsikeresebb mp3-lejátszója készül, írta az Appleinsider a Mail on Sunday-ben vasárnap megjelent cikkre hivatkozva. . A kínai munkások 16 éves koruktól jelentkezhetnek a Foxconn vállalat longhuai üzemébe, ahol összesen kétszázezren dolgoznak a médialejátszókon. A munkások átlagosan havi 50 dollárt (kb 10 000 forint) keresnek, amiért napi 15 órát kell dolgozniuk a lap által iPod City-re keresztelt, városnyi gyárban.

Látogató nincs, mosás vödörben

A munkások százfős, a külvilágtól elzárt hálótermekben alszanak, ahol nem fogadhatnak látogatókat. A Mail on Sunday szerint csak kevés ingóságuk lehet, és egy vödör, amelyben a ruhájukat kimoshatják.

Az egyik munkás arra panaszkodott a lapnak, hogy sokat kell dolgoznia, és örökké fáradt. "Olyan, mintha a hadseregben lennék" - mondta Zang Lan az újság riporterének.

Hasonló a helyzet egy iPod Shuffle-öket összeszerelő sanghaji gyárban, amelyet szögesdróttal kerítettek körbe. Ebben a létesítményben ötvenezren dolgoznak havi 99 dolláros fizetésért, amelynek felét szállásra és élelemre kell költeniük, írta a Mail on Sunday, a Daily Mail vasárnapi kiadása.