Győzött az iránytűszoftver és a csapágyas távcső

MTI
2006.06.13. 14:14

A sejtelhalás diagnosztizálására kidolgozott módszerért, a vírusokkal fertőzött agyi idegpálya kutatásáért, mobiltelefonra letölthető iránytűszoftverért és hatcsapágyas csillagászati távcsőmechanika kidolgozásáért kaptak első díjat a fiatal kutatók az Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny zsűrijétől a budapesti Jövő Házában.

A második és harmadik díjat olyan felfedezésekért ítélték oda a gimnazista tudósoknak, mint az ablaküveg párásodásának megszüntetése, vagy a golyóstoll tintájának eltüntetése, illetve a látó bot kifejlesztése.

"Számos vélekedéssel ellentétben meggyőződésem, hogy a tudomány, a kutatás területén is lehet versenyezni, hiszen az értékelhető teljesítmények igenis összemérhetők" - mondta Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke kedden a verseny ünnepélyes díjátadóján.

Az OITIV-et először 1992-ben szervezték meg, a magyar középiskolás fiatalok azóta sikeresen vesznek részt a verseny európai döntőiben is. Idén első alkalommal nemcsak a fiatalok, hanem az őket felkészítő tanárok is részesültek ösztöndíjban.

Heten a határon túlról

"Fontosnak tartjuk, hogy az 51 beküldött pályázatból hét a határon túlról érkezett, a négy első díj közül az egyiket egy szlovákiai magyar diáknak ítéltük oda" - mondta Ormos Pál, a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Központ Biofizikai Intézetének igazgatója, a bírálóbizottság elnöke.

Az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny pályamunkái mellett a június 13-án és 14-én megtekinthető Szellemi Termék Börze lehetőséget kínál kutatók, fejlesztők, feltalálók 70 új fejlesztésének a megismerésére, az érdeklődők ez alkalommal térítésmentesen vehetik igénybe az iparjogvédelmi, a marketing, az inkubátorházi és egyéb információs tanácsadást.  • Tippek
  • Személyi kölcsön