Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Új cápafaj az Atlanti-óceánban

MTI
2006.06.13. 16:12
Még egy taggal bővül a 454 tagú cápalista.

A pörölycápák kutatása közben az ismertekhez látszatra hasonló, de genetikailag teljesen különböző cápafajt fedezett fel az Atlanti-óceán északnyugati partjainál egy amerikai tudós.

Dr. Joe Quattro, Dél-Karolina állam egyetemének kutatója a part menti tengervilágot tanulmányozva felfigyelt a kalapácsfejű cakkos cápára. Az egyedek genetikai vizsgálata során kiderült, hogy van közöttük egy genetikailag különböző, rejtélyes fajta is, amelyet még nem osztályoztak, sőt nem is neveztek el.

Az újonnan felfedezett cápafaj valószínűleg Dél-Carolina parti vizeiben szaporodik és ritka állat lehet. A felnőtt példányok messzire, Észak-Karolináig vagy dél felé Floridáig is eljutnak.

A cápavédők azonnal javasolták, hogy helyezzék védelem alá a kicsinyeiket nevelő cápamamákat. A cápakutatók nyomkövető eszközöket készülnek erősíteni az állatokra, hogy többet megtudjanak életterükről és szokásaikról.

Ali Hood, a brit Cápa Alapítvány igazgatója szerint jelenleg mindössze 454 vadon élő cápafajt ismernek, izgalmas dolog új taggal bővíteni a listát.

A hír ráirányítja a figyelmet arra tényre, hogy az eldugott kis partszakaszok fontos szerepet játszhatnak egyes ritka fajok fennmaradásában.