Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Elkészült a Dél-alföldi Neurobiológiai Tudásközpont új épülete

MTI
2006.06.15. 08:03
Csütörtökön adják át az elsősorban idegrendszer eredetű megbetegedések megelőzését és gyógyítását célzó kutatásokat folytató Dél-alföldi Neurobiológiai Tudásközpont (DNT) új épületét Szegeden.

A tudásközpont, amely a Szegedi Tudományegyetem, a Szegedi Biológiai Központ, az Egis Gyógyszergyár Rt., valamint több kis- és középvállalkozás összefogásából tavaly jött létre, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal pályázatán négy esztendőre 1,7 milliárd forint támogatást nyert.

A háromszintes épületben - melyet az egyetem egykori karbantartó műhelyéből alakították át 250 millió forintos költséggel - tíz laboratórium, a kísérleti állatok karanténja, és sok fontos műszer, berendezés kap helyet.

A 35 munkacsoportot tömörítő központban a különféle szorongásos és szenvedélybetegségek, a neurodegenerációs betegségek - mint például az Alzheimer- és Parkinson-kór - megelőzését és gyógyítását célzó komplex kutatásokkal foglalkoznak. A kutatók célja, hogy alkalmazott kutatásaik eredményeképpen új, hatékony molekulákat, diagnosztikumokat fejlesszenek ki az idegrendszert érintő betegségek gyógyítására. A kutatási tevékenységben összességében több mint háromszáz ember vesz részt.