Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Testünk lehet az áramforrás

MTI
2006.06.16. 15:00
Azok a betegek, akiknek a testébe elektromos árammal működő szerkezetet - például szívritmus-szabályozót - kellett beültetni, az áramforrás lemerülése előtt újabb műtétre kényszerülnek. Az elemcsere azonban elmaradhat a nem is távoli jövőben - legalábbis ebben bíznak azok az amerikai kutatók, akik a szervezet működése során termelődő energia elektromos árammá alakításával kísérleteznek.

Szervezetünk működésével energiát termel: egyik ujjunk megmozdítása 0,1 wattot, a lélegzés 1 wattot, egy lépés 67 wattot. Ha ennek csak egy részét sikerülne árammá átalakítani, akkor azzal már lehetne működtetni egy elektromos berendezést, véli Csong Lin Wang, a kutatások vezetője, aki szerint van egy módszer erre az átalakításra.

A megoldás a nanotechnológia: ennek segítségével végtelenül parányi, a milliméter egymilliomod részénél is apróbb csöveket lehet létrehozni. Ha ezek cinkoxidból készülnek, akkor ezekben a csövekben mozgás hatására elektromos mező alakul ki. Bár ez az elektromosság nagyon csekély, ha sok ilyen csövet helyeznek a testbe (s parányi méretük miatt ez lehetséges, ráadásul a cinkoxid szervezetbarát anyag), akkor elég energia termelhető ahhoz, hogy egy beültetett berendezés ezzel működjön. Egyelőre azonban fogas kérdés, hogy a kis csöveket miként lehet áramkörhöz kapcsolni, és így a termelődött energiát felhasználni.