Ágnes
-1 °C
2 °C

Nem tart rabszolgákat az Ipod gyártója

AppleInsider
2006.06.20. 15:11

Tagadja az Ipodok összeszerelését végző egyik kínai gyártó, a Foxconn a brit Mail on Sunday nemrég megjelent írásának állításait. Edmund Ding, a vállalat szóvivője szerint a brit napilap - a Daily Mail vasárnapi kiadása - gonosz támadást intézett a cég ellen, és a június elején megjelent kétoldalas cikk állításai nem felelnek meg a valóságnak. A Foxconn fenntartja magának a jogot, hogy bíróságon szerezzen érvényt igazának.


A Foxconn E3 nevű gyárának hálóterme. Forrás: Daily Mail

A Mail on Sunday helyszíni beszámolója szerint az Ipodot összeszerelő munkások, akik között sok a fiatal nő, embertelen körülmények között dolgoznak, átlagosan 15 órát dolgoznak naponta havi 50 dolláros (10 000 forint) fizetésért. A cikk szerint a cég longhuai gyárában kétszázezren dolgoznak, a munkások százfős hálótermekben alszanak, látogatókat nem fogadhatnak, ruháikat vödörben mossák.

A Foxconn szóvivője szerint azonban a cég csak 160 000 alkalmazottat foglalkoztat világszerte, nem számítva azokat, akik a Foxconn International Holdingsnál az Ipodok összeszerelése a feladatuk. Ding szerint a vállalat mindenben aláveti magát a kínai munkaügyi törvényeknek, amelyek előírják, hogy a szóban forgó kereskedelmi övezetben a dolgozók fizetése nem lehet kevesebb havi 101 dollárnál (20 000 forint). A szóvivő elmondta, hogy a Foxconn mindent megtesz a dolgozók életkörülményeinek javításáért, biztonságos és jól felszerelt hálótermekben szállásolja el őket, ahol lehetőségük van az ingyen mosásra, a sportlétesítmények és a könyvtár használatára.