Ágnes
-1 °C
2 °C

Újabb teherűrhajó indult útnak az ISS felé

MTI
2006.06.24. 19:26
Újabb orosz teherűrhajó indult útnak a Nemzetközi Űrállomás (ISS) felé: a kazahsztáni Bajkonur űrközpontból szombat este felbocsátott Progressz M-57 várhatóan két nap múlva kapcsolódik az űrállomáshoz.

Mint a Moszkva melletti földi irányító központban elmondták, hogy a Progressz M-57 a fellövést követő kilencedik percben levált a Szojuz hordozórakétáról és önállóan folytatja útját az űrállomás felé, amelynek fedélzetén jelenleg Pavel Vinogradov orosz parancsnok és Jeffrey Williams amerikai űrhajós teljesít szolgálatot.

A teherűrhajó több mint két és fél tonna hasznos terhet szállít az űrállomásra. A rakomány élelmiszerből - közte tizenöt kilogramm friss gyümölcsből és zöldségből -, vízből, oxigénből, üzemanyagból és különböző felszerelésből áll.

A létfenntartáshoz és a mindennapi munkához szükséges eszközök mellett a futópadhoz szükséges pótalkatrészeket is küldenek az ISS-re. A futópad ugyanis gyakran elromlik, de nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az űrhajósok a súlytalanság körülményei között is megfelelő erőnlétben maradhassanak.

A rakomány a pszichológusok által javasolt és a családtagok által küldött tárgyakat is tartalmaz: Vinogradov például tíz DVD-lemezt kap, amelyen egy orosz televíziós sorozatot és a BBC brit tévécsatorna egyik szórakoztató műsorát tekintheti meg. Az orosz űrhajós már most megkapja születésnapi ajándékát is, bár ezt a csomagot csak augusztus 31-én bonthatja majd fel, amikor betölti 53. életévét.