Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Eddig 700 digitális tachográf kártya készült el

MTI
2006.06.26. 13:55
Eddig mintegy 700 gépjárművezetői digitális tachográf kártya készült el, és további 400 kártya gyártása van folyamatban, mondta Szilvási Bertalan, a Közlekedési Főfelügyelet (KFF) főosztályvezető-helyettese az MTI-nek hétfőn.

Azok a kártyák készültek el, amelyek igénylését június 13-ig beadták. Az első digitális tachográf kártyát május 30-án bocsátotta ki a Közlekedési Főfelügyelet, a gépjárművezetőknél mintegy 130 kártya van már használatban. A következő öt évben mintegy 36 000 gépjárművezetői kártya kiadása várható.

Egy korábbi európai uniós döntés szerint a 3,5 tonna össztömegű vagy kilencnél több ülőhellyel rendelkező gépjárműveket május 1-jétől első alkalommal forgalomba helyezni már csak digitális menetíró készülékkel, tachográffal lehet.

A digitális technológián alapuló új típusú menetíró készülékekhez 4 féle - gépjárművezetői, műhely-, üzembentartói- és ellenőri - csipkártyára van szükség.

Az új rendszer a közúti közlekedésben alkalmazott analóg tachográf rendszert váltja fel és kizárja a korábbi visszaélések lehetőségét: így az üzemanyag és a pihenőidők manipulálását, s ellenőrzi a sebességkorlátozások betartását.

A digitális menetíró készülék olyan elektronikus érzékelő, amely a jármű használata során számos adatot rögzít, például a jármű sebességét, a buszok és teherautók indulási és megállási időpontját. Képes érzékelni az összesen megtett távolságot, illetve az egyes utak hosszát is. A digitális tachográf segítségével a hatóságok hatékonyabban tudják ellenőrizni a fuvarozó cégeket.