Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Szombattól egységes a mobilparkolási rendszer

MTI
2006.06.30. 13:56
Egységes mobilparkolási rendszer indul július elsejétől Budapesten és az ország 16 városában. A főváros kerületei közül csak az ötödikben nem lehet élni a mobiltelefonos parkolás lehetőségével, de néhány héten belül talán ez a kerület is csatlakozik a rendszerhez, jelentette be Fürst György, az Első Mobilfizetés Elszámoló Zrt. igazgatóságának elnöke pénteken sajtótájékoztatón Budapesten.

A parkolás elindítása és leállítása mobiltelefonon keresztül történik, a díj fizetése perc alapú és a T-mobilos előfizetők parkolási egyenlegüket sms-ben is feltölthetik. A társaság a többi mobilszolgáltatóval is tárgyal ennek lehetőségéről. A rendszer úgy működik, hogy minden parkolási zónához tartozik egy telefonszám, ennek utolsó négy számjegye a terület kódja, amit sms-ben kell elküldeni egy számra. A parkolási díj fizetése a rendszer visszaigazoló üzenetével indul, lehetőség van határozott idejű parkolást is indítani, de bármikor sms-sel is leállítható a díjfizetés ideje. A felhasználható egyenleg feltölthető átutalással, csekken, készpénzben vagy a parkoló társaságok ügyfélszolgálatain is.

A társaság a parkolóőröket WAP-alapú ellenőrzési rendszerrel látta el, a rendszer beindításának fejlesztési költsége 100 millió forint nagyságrendű. A társaság felhasználóinak száma jelenleg 10 ezer körüli, ami Fürst György becslése szerint az 50 ezret is, jövőre pedig az 500 ezret is elérheti. Az igazgatóság elnöke beszámolt arról is, hogy tervezik más közlekedési rendszerekben is a mobilfizetés bevezetését: már aláírtak egy szerződést az autópályák esetében. A társaság alaptőkéje jelenleg 20 millió forint, amit egy-két héten belül 100 millió forintos nagyságrendre emelnek. Tulajdonosa a két korábbi mobilfizetési társaság, a Centrum és az I-cel.