Árpád
-2 °C
3 °C

Fejlettebb gyártás az NVIDIA-nál is

Prohardver
2006.07.03. 11:49
Az alacsonyabb csíkszélességű gyártástechnológiára való folyamatos áttérés alapvetően minden processzortervezőnek érdeke, a gyártósorok modernebbre cserélése ugyanis mind gazdasági, mind technológiai szempontból nyilvánvaló előnyökkel kecsegtet. Nem csoda tehát, hogy a kaliforniai illetőségű, grafikus chipeket és lapkakészleteket fejlesztő NVIDIA legfőbb piaci riválisához hasonlóan úgy döntött, hogy grafikus processzorainak jó részét az év végéig fokozatos átállás mellett 90 helyett 80 nanométeres gyártósorokkal kívánja előállítani.

A kanadai ATI Technologies, illetve az NVIDIA grafikus processzorai ráadásul zömében ugyanabban a két gyárban készülnek; a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) állítja elő a két cég nevével fémjelzett videokártyákon található chipek túlnyomó részét, a fennmaradó hányad pedig megoszlik a United Microelectronics Corporation (UMC) és a Chartered Semiconductor között.

Mint arról korábban beszámoltunk, az ATI kezdetben összesen négy, alsó, közép és felső-közép kategóriába tartozó, vadonatúj grafikus processzor gyártását indítja majd meg az új technológiával, az év vége felé pedig a hírek szerint a felsőkategóriás R580-nak is elkészíti egy fejlettebb változatát. Az NVIDIA ezzel szemben idén csak két grafikus chipet kíván 80 nanométeres gyártástechnológiával előállíttatni, ráadásul ezek mindegyike egy már piacon lévő modell (G73, G72) ráncfelvarrt utódja lenne. A vállalat kanadai riválisával ellentétben egyelőre nem tervezi, hogy jelenlegi grafikus csúcsprocesszorát (G71) fejlettebb technológiával gyártassa – az alacsony gyártási mennyiség miatt az átállási folyamat itt ugyanis nem lenne megtérülő.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?