Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

A mobilozás veszélyesebb az ittas vezetésnél

MTI
2006.07.03. 11:49
A mobiltelefon használata vezetés közben legalább annyira veszélyes, mintha valaki ittasan ül a volán mögé - állítják amerikai kutatók.

A vizsgálat során szimulátoron tesztelték negyven önkéntes reakcióit. A kísérlet alanyait négy csoportba osztották: az elsőben semmilyen eszközt nem használtak a vezetők, a másodikban mobiltelefonon beszéltek, a harmadikban ugyanezt kihangosító berendezéssel tették meg (így a kezük szabadon maradt), a negyedikben pedig ittasan kellett irányítaniuk a szimulátort.

A vizsgálat egyértelműen bebizonyította, hogy a vezetők nehezebben tudtak válaszolni a telefonon feltett kérdésekre, és nagyobb eséllyel karamboloztak. Meglepő módon a kihangosítóval ellátott szimulátorokban is ugyanolyan arányban ütköztek a sofőrök, mint azokban, amelyekben valamelyik kezükkel tartaniuk kellett a készüléket.

Az ittas sofőrök lassabban haladtak és kevesebb balesetet okoztak, amiből a kutatók arra következtetnek, hogy a mobilozás akár veszélyesebb is lehet, mint a részeg vezetés.

A kutatók kevésbé ítélték veszélyesnek az útitársakkal való társalgást, ők ugyanis - a vezetőhöz hasonlóan - látják a veszélyes helyzetet és ilyenkor önként megszakítják a beszélgetést.