Judit
2 °C
7 °C

A mobilozás veszélyesebb az ittas vezetésnél

MTI
2006.07.03. 11:49
A mobiltelefon használata vezetés közben legalább annyira veszélyes, mintha valaki ittasan ül a volán mögé - állítják amerikai kutatók.

A vizsgálat során szimulátoron tesztelték negyven önkéntes reakcióit. A kísérlet alanyait négy csoportba osztották: az elsőben semmilyen eszközt nem használtak a vezetők, a másodikban mobiltelefonon beszéltek, a harmadikban ugyanezt kihangosító berendezéssel tették meg (így a kezük szabadon maradt), a negyedikben pedig ittasan kellett irányítaniuk a szimulátort.

A vizsgálat egyértelműen bebizonyította, hogy a vezetők nehezebben tudtak válaszolni a telefonon feltett kérdésekre, és nagyobb eséllyel karamboloztak. Meglepő módon a kihangosítóval ellátott szimulátorokban is ugyanolyan arányban ütköztek a sofőrök, mint azokban, amelyekben valamelyik kezükkel tartaniuk kellett a készüléket.

Az ittas sofőrök lassabban haladtak és kevesebb balesetet okoztak, amiből a kutatók arra következtetnek, hogy a mobilozás akár veszélyesebb is lehet, mint a részeg vezetés.

A kutatók kevésbé ítélték veszélyesnek az útitársakkal való társalgást, ők ugyanis - a vezetőhöz hasonlóan - látják a veszélyes helyzetet és ilyenkor önként megszakítják a beszélgetést.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?