Móric
14 °C
15 °C

A nyugati világ egyharmada paranoiás

MTI
2006.07.04. 14:12

Nagy-Britanniában minden harmadik ember paranoiában szenved, vagy legalábbis rendkívül bizalmatlan és gyanakvó - derült ki egy brit kutatásból.

A londoni King's College pszichiátriai intézetének kutatói szerint sokkal többen paranoiások, mint azt eddig hitték. A kutatást ugyan Nagy-Britanniában végezték, a tudósok szerint azonban a helyzet hasonló a legtöbb nyugati országban, ahol jelentősen emelkedett a stresszben, vagy szorongásban szenvedők száma.

Az 1200 fő részvételével zajló felmérés során arra voltak kíváncsiak a kutatók, mennyire félnek az emberek attól, hogy mások ártani akarnak nekik.

A megkérdezettek 40 százaléka úgy véli, rosszindulatú megjegyzéseket mondanak róla a háta mögött, 30 százaléka szándékos ingerlés célpontjának érzi magát, 20 százaléka véli, hogy megfigyelik és követik, 5 százaléka pedig összeesküvés-elméleteket gyárt.

A szakértők szerint természetes az elővigyázatosság pénzfelvételkor, vagy egy sötét utcában, és az is magától értetődő, hogy a terrortámadások után az emberek sokkal óvatosabbak.

Daniel Freeman, a kutatás vezetője azonban úgy véli, manapság sokan túlzásba viszik a rettegést, s ez könnyen vezethet szorongás kialakulásához.