Árpád
-2 °C
3 °C

A nyugati világ egyharmada paranoiás

MTI
2006.07.04. 14:12

Nagy-Britanniában minden harmadik ember paranoiában szenved, vagy legalábbis rendkívül bizalmatlan és gyanakvó - derült ki egy brit kutatásból.

A londoni King's College pszichiátriai intézetének kutatói szerint sokkal többen paranoiások, mint azt eddig hitték. A kutatást ugyan Nagy-Britanniában végezték, a tudósok szerint azonban a helyzet hasonló a legtöbb nyugati országban, ahol jelentősen emelkedett a stresszben, vagy szorongásban szenvedők száma.

Az 1200 fő részvételével zajló felmérés során arra voltak kíváncsiak a kutatók, mennyire félnek az emberek attól, hogy mások ártani akarnak nekik.

A megkérdezettek 40 százaléka úgy véli, rosszindulatú megjegyzéseket mondanak róla a háta mögött, 30 százaléka szándékos ingerlés célpontjának érzi magát, 20 százaléka véli, hogy megfigyelik és követik, 5 százaléka pedig összeesküvés-elméleteket gyárt.

A szakértők szerint természetes az elővigyázatosság pénzfelvételkor, vagy egy sötét utcában, és az is magától értetődő, hogy a terrortámadások után az emberek sokkal óvatosabbak.

Daniel Freeman, a kutatás vezetője azonban úgy véli, manapság sokan túlzásba viszik a rettegést, s ez könnyen vezethet szorongás kialakulásához.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?