Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egerek is képesek az empátiára

MTI
2006.07.07. 13:46
Kanadai biológusok szerint téves az a nézet, hogy csak a főemlősök képesek az empátiára. Kísérleteik szerint az egerek is átérzik a másik egér fájdalmát, de csak akkor, ha huzamosan együtt éltek vele.Jeffrey Mogil és munkatársai háromféle módon kínozták az egereket. Az ecettől például fél órán át kényelmetlenül vonaglottak a kísérleti állatok. Amikor két idegen hím kapott ecetet, alig volt rángatózás, valószínűleg nem akartak sebezhetőnek mutatkozni egy potenciális vetélytárs előtt. Azok az egerek viszont, amelyek már legalább két hete egy ketrecben éltek, gátlások nélkül rángatóztak, és a fájdalom kiváltotta viselkedésben mozgásuk szinkronizálódott, erősödött. Az egyik kísérletsorozatban csak az egyik egérnek okoztak fájdalmat, a másik sorozatban mindkettőnek. Az okozott fájdalom jellegétől függetlenül a kutatók mindig hasonló empátiás viselkedést tapasztaltak: az egerek sokkal erősebben reagáltak a fájdalomra, ha látták, hogy a másik is szenved, de csak akkor, ha az illető ismerős volt.

A kutatók kíváncsiak voltak arra is, hogy milyen érzékszerv közvetíti a másik fájdalmát. Arra jutottak, hogy csak szag és hang alapján nincs együttérzés, az egereknek látniuk is kell egymást, de valószínűleg a feromonok is szerepet játszanak. A Science című amerikai tudományos folyóiratban közölt cikk írói kiemelik: a reakciókat nem szabad összetéveszteni mások szenvedésének tudatosan átérezésével. Az egerek empátiája hasonlít ahhoz, amikor az emberek egyszerre kezdenek ásítozni. A megfigyelések arra utalnak, hogy az empátiának - az ember többi kizárólagosnak tartott képességéhez hasonlóan - mélyebb fiziológiai gyökerei vannak, mint eddig gondolták - idézte a The New Scientist című angol tudományos folyóirat honlapján a Science írását.