Ödön
2 °C
11 °C

Felismeri a szennyezett vizet az intelligens palack

MTI
2006.07.07. 14:04
A kóli baktériumot tartalmazó víz besötétedik abban az intelligens palackban, amelyet az angliai Northumbria egyetemen fejlesztettek ki. A "Coliblack" néven bemutatott rendszer különösen a fejlődő országokban lehet hasznos és érdekes, ahol minden évben több millió gyerek veszti életét a hasmenéses megbetegedések miatt. A wissenschaft online című német tudományos hírportál tudósítása szerint a palackban benne van minden olyan tápanyag, ami az escherichia coli baktérium túléléséhez szükséges, továbbá egy úgynevezett indikátor. Ez a vegyi anyag megfeketedik, ha coli baktériumok vannak a vízben. Az eljárás a következő: a vizet a palackba töltik, egy éjszakára egy sötét helyiségben hagyják, és ha másnap reggel a víz fekete, akkor fertőzött.

Három egyszerű módja van a baktériumok elpusztításának, véli az egyik szakértő, Puja Tandon. Az egyik lehetőség: a vizet egy átlátszó üvegben 5 - 6 órán át kint kell hagyni a napon, a napfény pedig megöli a kórokozókat. A másik lehetőség hogy 48 órán keresztül egy rézedényben tartjuk, és a réz részecskék hasonló módon hatnak, mint a napfény. A vizet természetesen fel is lehet forralni, már ahol elegendő tűzifa áll rendelkezésre a szegény országokban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?