Judit
3 °C
7 °C

Megállapították a mamut szőrének színét

2006.07.07. 14:09
Sötétbarna vagy sárga szőre volt a mamutoknak, állapították meg tudósok genetikai információk alapján. Az információkat 43 ezer éves szibériai mamutcsontból szerezték meg a tudósok. A Science tudományos lapban publikált írás szerint ugyanaz az Mc1r gén szabályozza a mamut bundájának színét, mint amely a modern emlősök szőrszínét is szabályozza. Az emberekben a kevéssé aktív Mc1r gén vörös hajat eredményez, a kutyáknál, egereknél és lovaknál meg sárgás szőrszínt, írta meg a BBC.

A mamutok DNS-ében kétféle változatát találták meg a génnek: egy teljesen aktívat, és egy részben aktívat, írta Dr Michael Hofreiter, a Max Planck intézet kutatója, a tanulmány szerzője. Amennyiben a gén több tízezer évvel ezelőtt ugyanúgy szabályozza a szőr színét, mint napjainkban, a mamutoknak sötétbarna vagy sárga szőrük lehetett.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?