Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Genetikusan programozott a drogozás?

MTI
2006.07.10. 17:01

1400 norvág ikerpáron végzett vizsgálat szerint a genetikai tényezők az eddig ismertnél fontosabb szerepet játszhatnak a kábítószer-fogyasztásában.

A kutatók az ikerpárokat fiatal felnőtt korukban kérdezték arról, hogy életük során fogyasztottak-e több mint tíz alkalommal kokaint, marihuánát, ópiumszármazékokat vagy egyéb hallucinogén anyagokat. A kutatók figyelembe vették a függőség szimptómáit is, majd a norvég állam és az Európai Unió támogatásával végzett kutatásokból kapott adatokból becsléseket készítettek a függőség szempontjából jelentős genetikai hatásokra nézve.

Kenneth Kendler a Virginia Commonwealth University professzora, a vizsgálat vezetője szerint az adatok azt mutatják, az esetek 58 százalékában meghatározó szerepe volt a genetikai tényezőknek a függőség kialakulásában - idézte a Wissenschaft Online című német tudományos hírportál.