Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szerdán kezdi letörni a roamingtarifákat az Európai Bizottság

Mobilarena
2006.07.11. 15:13
Szerdán terjeszti az Európai Bizottság (EB) elé az információs társadalomért és médiáért felelős biztos az a törvényjavaslatot, amely a roamingtarifák – azaz a külföldi mobilbeszélgetések után felszámított díjak – jelentős csökkentésére kötelezné az uniós mobilszolgáltatókat. Amint az ismert, Viviane Reding úgy szabályozná a roamingdíjakat, hogy azok nem lehetnének drágábbak az országon belüli, más hálózatba irányuló hívásokénál.

Hírügynökségi értesülések szerint azonban EB erősen megosztott a kérdésben. A Reuters úgy tudja, hogy Charlie McCreevy belső piacokért és szolgáltatásokért felelős biztos teljesen elhibázottnak tartja a szabályozást, míg többen – köztük Peter Mandelson kereskedelmi, Günter Verheugen vállalkozáspolitikai és Jacques Barrot közlekedési biztos – számos részlettel nem értenek egyet. A hírügynökség úgy értesült, hogy néhányan a nagykereskedelmi – azaz a szolgáltatók által egymás számára felszámított – árakra korlátoznák az árcsökkentést, és tartózkodnának a kiskereskedelmi árak törvényi szabályozásától, míg mások az SMS-re és az adatforgalomra is kiterjesztenék a javaslat hatályát.

A mobilcégek vehemensen tiltakoznak Reding tervezete ellen. Májusban a szolgáltatókat tömörítő GSMA arra figyelmeztetett, hogy egy ilyen szabályozás átlagosan 19 százalékkal csökkentené a vállalatok bevételeit, aminek kompenzálásaként a helyi tarifák emelésére vagy a beruházások visszafogására kényszerülhetnek. Korábban több mobilcég is – köztük a Vodafone, a Deutsche Telekom és a Telefonica – jelentős árcsökkentés bejelentésével igyekezett meggyőzni Brüsszelt arról, hogy a díjak racionalizálását a piac önmaga is képes megvalósítani.

Reding azonban nyilvánvalóvá tette, sem az újabb fejlemények, sem a szolgáltatók aggályai nem téríthetik el, és júliusban beterjesztik a törvényjavaslatot. „Nem kerülte el a figyelmemet, hogy a Bizottság eltökéltségének hatására néhány piaci szereplő árcsökkentéseket jelentett be. Ez természetesen érdekes lépés, amely a fogyasztók érdekeit szolgálja” – fogalmazott néhány hónappal ezelőtt.

A Reuters szerint azonban elképzelhető, hogy a biztosok végül komolyabb módosítások nélkül is elfogadják a javaslatot, legfeljebb a döntés július 19-re csúszik. A végső szó az ügyben az Európai Parlamenté: ha a képviselők is megszavazzák, a roamingtörvény jövőre léphet hatályba.