Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Sony fogja vissza a Blu-ray térnyerését

Prohardver
2006.07.11. 15:13
Az elmúlt hetekben, hónapokban többször is beszámoltunk különböző márkájú, következő generációs optikai adattároló-rendszereket ismerő egységek bejelentéséről – illetve esetenként a piaci debütálás elhalasztásáról. Legutóbb éppen a BenQ Blu-ray szabványú írójának augusztusi megjelenéséről értesülhettünk, ám a Lite-On égisze alatt készülő egység érkezése azóta máris egy hónapot kitolódott, és minden jel arra utal, hogy a többi gyártó – szintén nyárra ígért – Blu-ray kompatibilis megoldása a vártnál később kerül a boltokba. A késlekedésért sajtóértesülések szerint éppen a szabványt kiötlő Sony okolható.

A Blu-ray technológia bonyolultsága, illetve újszerűsége miatt egyelőre csak két gyártó fejleszt a szabványnak megfelelő lézerdiódákat, ezek egyike a Sony – ők szállítják a Royal Philips Electronics, a Lite-On és a BenQ egységeiben található optikai komponensek zömét. A szállítási problémákat a hírek szerint egyfelől a gyártás alacsony kihozatala okozza, másfelől a Sony elsődleges prioritást adott a novemberben megjelenő, Blu-ray olvasót is tartalmazó PlayStation 3 konzolnak, így a gyártósorok most elsősorban az új játékgéphez készítenek komponenseket.

Mint ismeretes, a Sony éppen az optikai adattároló kiforratlansága miatt volt kénytelen idén tavasszal elhalasztani a PlayStation 3 premierjét, ezzel lényegében egy év piaci előnyt biztosítva az Xbox 360-nak. A Microsoft konzolja többek között azért is kerülhetett az üzletekbe hamarabb, mert nem tartalmazott következő generációs optikai adattároló-technológiát, ugyanakkor egy külső eszköz képében hamarosan ehhez a konzolhoz is elérhető lesz HD DVD olvasó – ám ezen a médiatípuson nem terveznek játékokat kiadni.