Jenő
-2 °C
6 °C

Csak az új Meromok mennek Santa Rosába

Prohardver
2006.07.11. 15:19
Az Intel rendkívül sikeres Centrino (Duo) mobilplatformja az idén kétszer is megújul; a gyártó technológiájára épülő noteszgépek az év elején megkaphatták a világ első, kétmagos mobil processzorát, mellé új lapkakészletet és vezeték nélküli hálózati vezérlőt. Már csak heteket kell rá várni, hogy az új platform igazi újdonságát jelentő, Yonah kódnevű Core Duo processzor helyébe újabb modell kerüljön – ez lesz a Merom, mely kisebb-nagyobb finomítgatások mellett 64 bites utasításkészlettel egészül ki. Az új CPU – melyet Core 2 Duónak hívnak majd – lábkompatibilis lesz a Core Duóval, azaz a gyártóknak nem kell újratervezniük a noteszgépeiket, elég csak a processzort cserélni a már meglévő kasztniban, esetleg finomítani a hűtésen, továbbá új BIOS-sal ellátni a gépet. A Merom a jövő év első felében (az Intel várakozásai szerint áprilisban) az új Centrino platform érkezésével ismét megújul, ám a legfrissebb hírek szerint ekkor már nem biztosított az átjárás; az új processzor ugyanis új foglalatba illeszkedik, leváltván ezzel a jelenleg használt Socket M illesztést.

A második generációs Merom eddigi ismereteink szerint elsősorban a rendszerórajelet tekintve különbözött volna elődjétől, azaz 667 helyett már 800 MHz-et fog kívánni, ugyanakkor immáron biztos az is – derült ki az Intel egyik belső feljegyzéséből –, hogy a megújuló típusok egy új, Socket P névre keresztelt processzorfoglalatba fognak illeszkedni, mely nem lesz lábkompatibilis a korábbi modellekkel. A gyártóknak ettől függetlenül így is jelentős mértékben át kell majd alakítaniuk a jövő év elején megjelenő centrinós noteszek belső felépítését, a Santa Rosa kódnevet kapott platform ugyanis az új processzor mellett új lapkakészletet is felvonultat majd (ez lesz a nemrég kiadott, asztali gépekhez fejlesztett Broadwaterre építő GM965 Express), valamint a jelenleginél gyorsabb WLAN-vezérlővel fog rendelkezni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?