Szilárda
-4 °C
3 °C

A BenQ három telefonnal debütál Magyarországon

MTI
2006.07.12. 15:06
Három új, felső kategóriás mobiltelefon forgalmazásával kezdte meg működését a BenQ Mobile a magyarországi piacon - jelentették be a társaság képviselői szerdán Budapesten.

A Siemens mobil-üzletágát tavaly megvásároló BenQ Mobile készülékei BenQ-Siemens márkajelzéssel kerülnek a boltokba - mondta Tárkányi Tamás, a vállalat magyarországi fióktelepének vezetője.

A három készülék tervezett értékesítési volumenével kapcsolatban a vezető nem kívánt részleteket elárulni, azt azonban elmondta: prioritás, hogy az év végére nyereségesek legyenek, akár a piaci részesedés csökkenése árán is.

A piaci részesedés jelenleg kisebb, mint amikor a Siemens saját készülékeit forgalmazták - jegyezte meg, hozzátéve: az elsődleges cél, hogy a BenQ Mobile minél több terméke jelenjen meg Magyarországon. Siemens márkanév alatt már kizárólag alsó kategóriás készülékeket forgalmaznak - tette hozzá.

A BenQ világszerte 35 mobiltelefon típust forgalmaz, a Siemens felvásárlása óta 16 új készüléket jelentettek be, a termékek egyes régióbeli bevezetéséről negyedévente döntenek.

A BenQ Mobile bécsi leányvállalatának magyarországi fióktelepe kizárólag értékesítéssel, logisztikával és kapcsolattartással foglalkozik - mondta Tárkányi Tamás.

A BenQ Mobile tavaly novemberben jelentette be, hogy a Siemens mobilüzletágának átvételével megkezdte működését Magyarországon.

Josef Forer, a BenQ Mobile közép-kelet-európai központjának ügyvezető igazgatója akkor elmondta: a Siemens 2005. októberében adta el mobil üzletágát a tajvani cégnek, így a BenQ Mobile-ben 2,5 százalékos részesedése lett.

A tajvani elektronikai anyavállalathoz tartozó müncheni székhelyű BenQ Mobile a vezeték nélküli mobil kommunikációs eszközök egyik vezető gyártója és forgalmazója. A vállalat a vásárlástól számítva 18 hónapig jogosult a Siemens márkanév önálló használatára, a közös nevet 5 évig használhatja a mobilcég.

A kutatás-fejlesztéssel is foglalkozó BenQ Mobile tavalyi árbevétele meghaladta az 5,6 milliárd eurót, s világszerte 7 ezer embert foglalkoztat.

A Gartner Dataquest adatai szerint félévkor a BenQ Mobile piaci részesedése 5,2 százalék volt a világon, s ezzel a hatodik legnagyobb mobiltelefon-gyártó volt.

A cégnek, a Siemenssel együtt számolva a kelet-közép-európai térségben átlagosan 25 százalékos részesedése van, s ezzel második akar lenni a piacon. Magyarországon a részesedés 9-10 százalék körüli, amit tartani szeretne az új társaság is.

A BenQ árpilisi jelentése szerint veszteséggel zárta az első negyedévet a Siemens mobil üzletágának átvételét követő átszervezések tetemes költségei miatt. Az adó utáni veszteség 4,99 milliárd tajvani dollár (32,1 tajvani dollár/amerikai dollár) volt a márciussal végződött negyedben, egy évvel korábban 300 millióra rúgott az adózott eredmény. A BenQ arra számít, hogy a második negyedben 30 százalékkal növekednek a szállítások az elsőhöz képest, amikor a tajvani cég összesen 7 millió mobilkészüléket adott el.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!