Huba
17 °C
33 °C

Négyezer éves illatszerek kiállítása

MTI
2006.07.13. 14:40

Az olaszországi Treviben kiállítás nyílt azokból az illatszerekből és készítésükhöz használt eszközökből, amelyeket Cipruson, a pyrgosi ásatásoknál találtak olasz kutatók.

A a 4000 éves illatszer-lerakódások tizennégy terrakotta edényben maradtak meg, és a kutatóknak többet sikerült közülük azonosítaniuk, sőt reprodukálniuk. Ilyen a keserű mandula, a levendula, a vadrózsa, a mirtusz, a szurokfű és a kamilla.

Meglepetésükre még petrezselyem-, rozmaring- és babéresszenciát is felfedeztek. Ez utóbbiból a pyrgosi műhelyben kétfélét is gyártottak: egy könnyebb illatot a virágokból és egy nehéz, bódítót a fekete bogyókból - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

A szakemberek megállapították, hogy minden illat előállításánál alapvető szerepe volt az olivaolajnak, amelyben az alapnövényeket áztatták.

A leletek között volt egy desztillátor, amely még most is működő állapotban van. A nagy terrakotta szerkezet a középkori lombikhoz hasonlít. Az illatszerkészítést ennek segítségével és az ókori leírások alapján (Plinius is beszámolt erről) a kiállításon, a látogatók szeme előtt mutatják be a kutatók.

A maradványok elemzése azonban még korántsem fejeződött be A kutatók meg vannak győződve arról, hogy valamelyik edényben megtalálják a ciperum nyomait is. Ezt az illatszert is Cipruson állították elő és híres volt az antik korban az egész világon.