Ágnes
-5 °C
2 °C

Túl keveset alszunk

MTI
2006.07.17. 09:11
Az emberek kevesebbet alszanak, mint kellene, és kevesebbet annál, mint azt ők maguk hiszik - állapította meg a Chicagói Egyetem egyik tanulmánya.

Az American Journal of Epidemiology című szakfolyóiratban közölt elemzés szerint a nők kevesebbet alszanak, mint a férfiak, az pedig mindkét nemre vonatkozik, hogy a napi alvásidő tartama évtizedek óta csökken, márpedig ez árt az egészségnek.

A felmérésben részt vevő alanyok átlagosan naponta hét és fél órát töltenek ágyban, ám a karjukra rögzített mozgásjelző készülék, az úgynevezett aktigráf adatai szerint ebből az időből is ténylegesen csak 6,1 órát alszanak.

A fehér bőrű nők a maguk 6,7 órájával lényegesen többet töltöttek álomban, mint a fehér bőrű férfiak: ők csak 6,1 órát aludtak. A színes bőrű nőknél az átlagos alvásidő csak 5,9, a színes bőrű férfiaknál pedig csak 5,1 óra volt.

A kevés alvás koncentrálási, tanulási nehézségekkel és a figyelem gyengülésének problémáit hozza magával. Más tanulmányok szerint a krónikus alváshiány összefüggést mutat a túlsúlyossággal, cukorbetegséggel és a magas vérnyomással is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!