Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Túl keveset alszunk

MTI
2006.07.17. 09:11
Az emberek kevesebbet alszanak, mint kellene, és kevesebbet annál, mint azt ők maguk hiszik - állapította meg a Chicagói Egyetem egyik tanulmánya.

Az American Journal of Epidemiology című szakfolyóiratban közölt elemzés szerint a nők kevesebbet alszanak, mint a férfiak, az pedig mindkét nemre vonatkozik, hogy a napi alvásidő tartama évtizedek óta csökken, márpedig ez árt az egészségnek.

A felmérésben részt vevő alanyok átlagosan naponta hét és fél órát töltenek ágyban, ám a karjukra rögzített mozgásjelző készülék, az úgynevezett aktigráf adatai szerint ebből az időből is ténylegesen csak 6,1 órát alszanak.

A fehér bőrű nők a maguk 6,7 órájával lényegesen többet töltöttek álomban, mint a fehér bőrű férfiak: ők csak 6,1 órát aludtak. A színes bőrű nőknél az átlagos alvásidő csak 5,9, a színes bőrű férfiaknál pedig csak 5,1 óra volt.

A kevés alvás koncentrálási, tanulási nehézségekkel és a figyelem gyengülésének problémáit hozza magával. Más tanulmányok szerint a krónikus alváshiány összefüggést mutat a túlsúlyossággal, cukorbetegséggel és a magas vérnyomással is.