Viola
-5 °C
-2 °C

Az AMD is csalódást okozott

2006.07.21. 14:27
Egyik nap az Intel jelenti be, hogy még a gyászosra tervezett eredmények sem teljesülnek, pénteken meg az AMD tudatja a világgal, hogy kisebb a haszon, mint várták.

A cég bevétele elérte az 1,22 milliárd dollárt, ebből 89 millió lett a profit, részvényenként 18 cent a remélt 22 cent helyett. A gyászos eredmény a szakértők szerint az Intel árstratégiájának köszönhető: a nagyobbik gyártó folyamatosan csökkentette az árakat, hogy előkészítse a terepet a Pentium utódjának.

Ezek alapján további gyászos évek következnek: az AMD sok esetben 50 százalékkal kénytelen csökkenteni a processzorok árát, csak hogy versenyben maradhasson, ilyen soványka profit mellett azonban nehezen bírja majd az árharcot a cég. Ráadásul az AMD technológiai értelemben is komoly lemaradásban van: még 90 nanométeres gyártástechnológiával dolgozik, míg az Intel már tavaly átállt a 65 nanométerre, így egy szilíciumostyából sokkal több csipet tud legyártani; nagyon haszonnal számolhat.

Azért van jó hír is, mert bár a várakozásokat nem sikerült kielégíteni, a cég így is 53 százalékkal tudta növelni árbevételét egy év alatt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!