Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Öregít a szegénység

MTI
2006.07.24. 09:58
Az alacsony társadalmi helyzet hét évvel gyorsítja meg a szervezet öregedésének folyamatát - állítják brit és amerikai tudósok másfélezer önkéntes részvételével folytatott vizsgálat alapján.

Brit és amerikai biológusok Tim Spector professzorral az élen 1552 önkéntesnél az úgynevezett telomereket, a kromoszómákat alkotó DNS-szál két végén található rövid, többszörösen ismétlődő szakaszokat vizsgálták. A telomerek, amelyek megakadályozzák a kromoszómavégek összetapadását, minden egyes sejtosztódás után rövidülnek.

A fiatal, gyorsan osztódó sejtekben rövidülésükét a telomeráz nevű enzim gátolja meg. A sejtek öregedésével párhuzamosan azonban csökken, majd leáll a telomeráz termelése és a telomerek rövidülni kezdenek, ezért e képződmények alkalmasak a szervezet biológiai korának meghatározására - olvasható a BBC NEWS hírei között.

A telomerek hosszát a kutatók az érintettek társadalmi helyzetével vetették össze. Mint kiderült, 46 éves asszonyok esetében a leggazdagabb és legszegényebbek biológiai kora közötti, a telomerek mérete alapján számított különbség hét évnyire volt tehető.

Hogy kizárják a genetikai tényezők hatását, a tudósok 17 egypetéjű ikerpárt vizsgáltak meg. Az asszonyok, akik azonos anyagi és szociális körülmények között töltötték gyermekkorukat, életük folyamán különböző társadalmi csoportba kerültek. Közülük azoknál, akik magasabb társadalmi pozícióban voltak, a telomerek lényegesen hosszabbak voltak, mint a rossz szociális helyzetben lévőknél, s a különbség kilenc éves volt.

A tudósok a jelenséget az alacsony társadalmi helyzet és anyagi problémák okozta stresszel magyarázták. Korábbi vizsgálata során a team a nikotinnak és az elhízásnak a telomerek hosszára gyakorolt hatását vizsgálta.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!