Aliz
6 °C
14 °C

Memóriajavító alvás

MTI
2006.07.24. 13:00
Az alvásnak nagy jelentősége van az emlékezet, a nemrég megtanult tények és események visszaidézésében, állapították meg amerikai kutatók.

Az új felfedezésnek különleges fontossága lehet a mentálisan nagy követelményekkel járó életstílust követő emberek, például kórházi orvosok, egyetemi hallgatók, és általában olyanok számára, akik gyakran nem jutnak elég alváshoz.

A kutatócsoport 60 személyt tanulmányozott, akik nem szedtek felírt gyógyszereket, nem volt ismert alvászavaruk vagy abnormális alvási szokásuk. Az eredmények szerint az alvás előnyös a memória konszolidációja és erősítése szempontjából. Az agy aktívan leköti az emlékeket, és megerősíti őket nem csupán a következő napra, de hosszabb távra is.

A megállapítások alapján a kutatók úgy vélték, hogy az alvás fontos az emlékképek kiépítésében és fenntartásában. Az alvás nem inaktív állapot. Az agy sok mindent tesz az alvás alatt, ideértve a memóriák konszolidálását. Az emlékező-képesség maximalizálásához tehát sok alvásra van szükség.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?