Huba
17 °C
33 °C

Memóriajavító alvás

MTI
2006.07.24. 13:00
Az alvásnak nagy jelentősége van az emlékezet, a nemrég megtanult tények és események visszaidézésében, állapították meg amerikai kutatók.

Az új felfedezésnek különleges fontossága lehet a mentálisan nagy követelményekkel járó életstílust követő emberek, például kórházi orvosok, egyetemi hallgatók, és általában olyanok számára, akik gyakran nem jutnak elég alváshoz.

A kutatócsoport 60 személyt tanulmányozott, akik nem szedtek felírt gyógyszereket, nem volt ismert alvászavaruk vagy abnormális alvási szokásuk. Az eredmények szerint az alvás előnyös a memória konszolidációja és erősítése szempontjából. Az agy aktívan leköti az emlékeket, és megerősíti őket nem csupán a következő napra, de hosszabb távra is.

A megállapítások alapján a kutatók úgy vélték, hogy az alvás fontos az emlékképek kiépítésében és fenntartásában. Az alvás nem inaktív állapot. Az agy sok mindent tesz az alvás alatt, ideértve a memóriák konszolidálását. Az emlékező-képesség maximalizálásához tehát sok alvásra van szükség.