Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Sarki fénnyel baktériumok kerülhetnek az űrbe

MTI
2006.07.26. 10:18

Elektromos mezők képesek lehetnek arra, hogy mikrobákat és baktériumokat juttassanak a Földről a világűrbe, akár például a Marsra is - véli Tom Dehel, az amerikai Légügyi Hatóság elektromérnöke.

Dehel a Science című angol tudományos magazinban megjelent cikkben számolt be arról, hogy számításai szerint a földi atmoszféra elektromágneses mezői szerepet kaphatnak az élet ilyen, különleges transzportálásában, amelyről a tudósok eddig úgy vélték, hogy csak meteoritok révén lehetséges.

Az úgynevezett "pánspermia-elmélet" szerint egy égitestről élőlények szerencsés körülmények esetén kijuthatnak a világűrbe. A primitív létformák ezen elmélet alapján sértetlenül átvészelték az űrutazást, eljutottak a Földre és itt az élet alapjaivá váltak.

Dehel úgy véli, hogy az elméletben foglalt folyamat fordítva is működhet, vagyis a Földről is juthat élet más bolygókra.

Bacilus a Marsra

A mérnök erre a földi atmoszféra mágneses és elektromos mezőinek elosztásából következtetett. A Föld felszíne közelében a gyakori zivatarok miatt ezek a mezők igen erősek lehetnek, de a felsőbb régiókban is vannak olyan mezők, amelyek képesek egy elektromosan feltöltött mikrobát egyre feljebb továbbítani.

A tudós szerint az atmoszféra legfelső rétegeiben számtalan ilyen organizmus található, amely alkalmazkodott az ottani kemény életfeltételekhez, és képes szaporodni is. Az amerikai űrprogram során egyébként már kiderült, hogy egyes baktériumok évekig kitartanak a világűrben.

Ebben a magasságban már hatása van az ún. napszélnek, amely a világűrből érkezik: a mágneses szférában zajló folyamatokban az elektromos töltéssel még mindig rendelkező mikrobák az úgynevezett magnetoszférikus buborékok révén eltávolodnak a Földtől, és eljuthatnak akár a Marsra is - véli Tom Dehel.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?