Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Fáraszt és elhülyít az együttalvás

MTI
2006.07.26. 13:55

Osztrák alváskutatók szerint az egy ágyban alvók zavarják egymást: még a szexmentes éjszaka is felborítja az alvási mintákat, s reggelre megváltoznak az együtt alvók kognitív képességei is.

Gerhard Klösch, a bécsi orvosegyetem kutatója munkatársaival nyolc fiatal - átlagosan 25 éves - gyermektelen párt vont be legutóbbi kísérletébe. Az önkéntesek karórára emlékeztető aktivitásregisztráló készüléket ("Aktigraf") viseltek, és szokásos környezetükben tíz éjszakát együtt, tizet pedig külön ágyban aludtak. Reggelente megmérték a stresszhormon szintjüket és kérdőívekre válaszolva számoltak be élményeikről.

Dr. Klösch a vizsgálat eredményeiről beszámolva a Bécsben tartott Európai Idegtudományi Fórumon elmondta: a férfiak és a nők nem egyformán viselkedtek. Bár a férfiak úgy gondolták, hogy partnerrel jobban aludtak, és a nők épp fordítva, a valóságban mindkét nem nyugtalanabbul aludt, akkor is, ha nem volt köztük szex. Az alváshiány a férfiakban megnövelte a stressz-hormon szintet, és másnap az egyszerű kognitív teszteket is képtelenek voltak megcsinálni. (A nők eredményei is romlottak, de nem számottevően).

A nők jobban bírják

A nők valószínűleg mélyebben aludtak, már amikor aludtak, mert beszámolóik szerint pihentebbnek érezték magukat, mint ami a mért alvásidőből következett volna. Stresszszintjük és mentális képességük sem változott jelentősen.

Az együttalvás befolyásolta azt is, hogy a résztvevők mennyire emlékeztek vissza az álmokra. A nők könnyebben idézték vissza álmaikat, amikor egyedül aludtak, a férfiak viszont akkor emlékeztek jobban, amikor szex is volt a közös ágyban.

Dr. Neil Stanley brit alváskutató szerint az alvás a világ legönzőbb dolga. Az evolúció során soha sem volt szükség az egy ágyban alvásra. Ha valaki boldog az együttalvástól, ám tegye, de nem kell szégyelleni, ha a házastársak külön ágyban alszanak. Dr. Stanley szerint ugyanakkor az együttalváshoz is hozzá lehet szokni, és az is zavaró lehet, ha valaki hosszú idő után egyedül alszik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!