Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lezuhant egy orosz hordozórakéta Kazahsztánban

MTI
2006.07.27. 01:06
Alig másfél perccel a fellövés után lezuhant egy orosz hordozórakéta szerda este Kahasztánban, amellyel egyszerre tizennyolc műholdat kívántak Föld körüli pályára állítani.

A Dnyepr hordozórakétát a kazahsztáni Bajkonur űrközpontjából lőtték fel, s a tervek szerint egy orosz és tizenhét külföldi - köztük az első fehérorosz - műholdat juttatott volna fel az űrbe.

A rakéta a fellövést követő 86. másodpercben lezuhant, a Moszkva melletti földi repülésirányító központ első megállapítása szerint feltehetően azért, mert a hajtómű első és második fokozata nem megfelelően vált el egymástól.

Az interkontinentális rakétából kifejlesztett Dnyepr darabjai az űrközponttól 25 kilométerre, Kazahsztán és Üzbegisztán határa közelében hullottak a földre, a környező településekben azonban nem tettek kárt.

Az orosz és fehérorosz média szerint Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök Bajkonurba utazott, hogy megtekintse az első fehérorosz űreszköz fellövését, arról azonban nem számoltak be a sajtóorgánumok, hogy Lukasenko miként reagált a kudarcra.