Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Lezuhant egy orosz hordozórakéta Kazahsztánban

MTI
2006.07.27. 01:06
Alig másfél perccel a fellövés után lezuhant egy orosz hordozórakéta szerda este Kahasztánban, amellyel egyszerre tizennyolc műholdat kívántak Föld körüli pályára állítani.

A Dnyepr hordozórakétát a kazahsztáni Bajkonur űrközpontjából lőtték fel, s a tervek szerint egy orosz és tizenhét külföldi - köztük az első fehérorosz - műholdat juttatott volna fel az űrbe.

A rakéta a fellövést követő 86. másodpercben lezuhant, a Moszkva melletti földi repülésirányító központ első megállapítása szerint feltehetően azért, mert a hajtómű első és második fokozata nem megfelelően vált el egymástól.

Az interkontinentális rakétából kifejlesztett Dnyepr darabjai az űrközponttól 25 kilométerre, Kazahsztán és Üzbegisztán határa közelében hullottak a földre, a környező településekben azonban nem tettek kárt.

Az orosz és fehérorosz média szerint Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök Bajkonurba utazott, hogy megtekintse az első fehérorosz űreszköz fellövését, arról azonban nem számoltak be a sajtóorgánumok, hogy Lukasenko miként reagált a kudarcra.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!