Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Wifis telefonokat tesztel a Nokia

2006.07.28. 12:13
Az északi sarkkör közelében lévő Ouluban ötven család két hónapon át tesztelheti az úgynevezett UMA technológiát. Ez a technika lehetővé teszi, hogy a felhasználók telefonálás közben zökkenőmentesen átállhassanak a 3G/GSM mobilhálózatról wifire. Amikor a Nokia 6136 készülékük wifire vált át, akkor a felhasználók ingyen telefonálhatnak az interneten.

Bár elsőre nagyon úgy néz ki, hogy ezzel a technikával csak pénzt húz ki a Nokia a szolgáltatók zsebeiből, valójában a szolgáltatóknak is hasznos az UMA: olcsóbb wifi eszközökkel is megoldhatják a telefonszolgáltatást azokon a helyeken, ahol nem lenne gazdaságos 3G/GSM bázisállomást építeni. Ilyenek például a kisebb falvak és tanyák. Emellett az UMA a vezetékes telkóknak is kedvez, mert a városi környezetben a lakosok szívesebben megtartják majd vezetékes vonalaikat, ha az arra rákötött saját wifi adapterük segítségével olcsóbban telefonálhatnak majd. Egyedül a vezetékes készülékek gyártói járnak rosszul.