Diána
12 °C
27 °C

További .eu-s doméncsalásokat gyanítanak

ZDNet
2006.07.31. 09:58
Belső vizsgálatokat követően a múlt héten befagyasztott 74 ezer .eu domaint az uniós doméneket kiadó brüsszeli EURid. Azóta vizsgálat indult több ezer európai igénylő ellen, akiknek az első körben igazolniuk kell a megadótt, EU-n belüli lakcím valódiságát, közölte Patrik Linden, az EURid szóvivője.

Egyelőre nincsen információ arról, meddig marad zár alatt az érintett 74 ezer internetes cím, illetve mikor lehet rájuk ismét licitálni. A visszaélések ügyében a bírósági tárgyalások várhatóan októberben kezdődnek. Addig a 400 doménbejegyző vállalkozás (registrar) felfüggesztés alatt áll.

A 400 felfüggesztett cégen túl mintegy 450 hasonló címgrabber tevékenykedhet, véli az uniós doménkiosztást a kezdetek óta kritizáló Eudomaindesaster.org nevű szervezet. Mivel mintegy 200 ezer európai internetes címet hasonló módszerekkel nyúltak le, itt az ideje a teljes doménkiosztás átvilágításának, illetve az érintett címek újbóli meghirdetésének, mondta a szervezet képviseletében Daniel Kollinger.

Az EURid nem ért egyet a kritikával, és bizonyítékokat kér a további visszaélésekről. Az alapos gyanúnak okot adó szabálytalanságoknak viszont utána fognak járni.