Huba
17 °C
33 °C

Rekordmagasságban az AMD piaci részesedése

HWSW
2006.07.31. 12:04
A Mercury Research adatai szerint az AMD a második negyedévben 22 százalékos részesedéssel rendelkezett a processzorpiacon, ami korábban még sosem fordult elő a vállalat történetében. A korábbi legmagasabb piaci részededését 2001 második negyedévében könyvelhette el a cég, akkor az eladások 21,8 százalékát tartotta kézben.

A legnagyobb rivális Intel az idei második negyedévben 73 százalékos részesedéssel kellett beérje, ami azt jelenti, hogy 5 százalékon osztoztak a kisebb gyártók, mint a VIA és a Transmeta. A piaci bevételekből az idei második negyedévben 18 százalékkal részesedett az AMD, az Intelnek 81 százalék, a többieknek 1 százalék jutott. Mivel az Intel részesedése nem változott az első negyedévhez képest, kimondható, hogy az AMD kizárólag a kisebb cégektől szívott el bevételt.

Az AMD rekordja minden bizonnyal az Opteronok mindent elsöprő népszerűségének köszönhető. A Mercury Research adatai szerint a kétprocesszoros szerverekbe szánt Opteron 200-as termékcsalád eladásai az előző negyedévhez képest 45 százalékkal nőttek, ezzel az AMD az x86 szerverprocesszorok 33 százalékát kaparintotta meg. Az Intel szerverpiaci részesedése eközben 5 százalékponttal visszaesett.

A noteszgépek szegmensében azonban második számú processzorgyártó továbbra sem tudott előretörni, a Mercury adatai szerint a második negyedévben az Intel az eladások 86,7 százalékát tartotta kézben, míg az AMD-nek 13,3 százalék jutott.