Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Sarki szakállas fóka a Szajnában

MTI
2006.08.01. 09:52

Ritka sarki szakállas fóka tűnt fel a Szajnában. A jégmezőkön honos faj fiatal példányát a tavasz eleje óta többször is látták felbukkanni a vízben és a parton, és láthatóan jól érzi magát. Egy szakértő szerint legutóbb a 19. században jegyezték fel a hosszú bajszáról jól felismerhető faj egy példányának jelenlétét a Szajnában, de az rövid időn belül elpusztult.

A fóka láthatóan elég halat, rákot és kagylót talál a folyóban, és szépen gyarapszik, már 150 kilós lehet. Idejének egy részét a víz alatt tölti, alszik vagy táplálékot keres, máskor a gáton vagy egy komp peremére mászva sütkérezik.

A szakállas fókát legtöbbször Rouen környékén figyelték meg, de látták, amint a Szajna több zsilipjén is keresztülhaladt - a gátőrök hiába próbálták megakadályozni ebben. Július elején háromhetes kirándulást tett Párizs felé és 70 kilométerre megközelítette a francia fővárost, de aztán megfordult és újra Rouen körül bukkant fel.

Alain Beaufils francia állatvédő szerint a mintegy kétéves szakállas fóka alighanem eltévedt, de élete nincs veszélyben. Feltehetően melege van, ám láthatóan nem próbál visszatérni Északra. A sarki fókák általában jól megvannak a dél-franciaországi állatkertekben, "nem kell jégkockákat adni nekik, hogy lehűljenek" - mondta Beaufils.