Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Az optimisták jó családból származnak

MTI
2006.08.01. 09:59

A gyermekkori élmények, a családi környezet határozza meg, hogy valaki felnőttként pesszimistává, vagy optimistává válik - vélik finn kutatók.

Már korábban kimutatták, hogy miként hat a család anyagi és társadalmi helyzete a gyermek későbbi fizikai és mentális egészségére, ám a Helsinki Egyetem pszichológusai most azt vizsgálták, hogy a család társadalmi és anyagi helyzete hogyan befolyásolja a gyermek hozzáállását a világhoz. Tanulmányuk szerint a minden szempontból kedvező családi háttérrel rendelkező gyermekekből lesznek az optimista felnőttek.

A körülmények, amelyek meghatározták az egyén gyermekkorát, akkor is befolyásolják életét, ha felnőttként pozitív vagy negatív változással kell szembenéznie. Így a szegény családok gyermekei, ha később jómódban élnek is, sokkal sötétebben látják az életet, kilátásaikat, mint a gazdagabb családok sarjai. A megállapítás fordítottja is igaz: a jómódú családban felnövők, ha később rosszabbra fordul is soruk, optimistán szemlélik a dolgokat.

A kutatók, akik vizsgálódásaik eredményét a Journal of Personality című szaklapban publikálták, a jelenséget azzal magyarázzák, hogy a kedvező családi háttérrel rendelkező gyerekekben kifejlődik saját fontosságuk tudata, amely bármilyen szituációban megvédi őket. Az alacsony társadalmi helyzetű, rossz anyagi körülmények között felnövekvő emberekből viszont ez hiányzik, s bármilyen sikeressé válnak is később, ez nem befolyásolja alapvetően borúlátó világlátásukat.