Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Antioxidánsokkal a retina romlása ellen

MTI
2006.08.01. 13:46

Sikeresen késleltették az egerek látásromlását a Johns Hopkins egyetem tudósai különféle szabadgyökfogó anyagok adagolásával. Az egyetem honlapján közölt beszámoló szerint E-vitamin és más antioxidánsok segítségével hatékonyan tudták gátolni a retinitisz pigmentóza (RP) elnevezésű retinadegenerációt.

"További kutatások szükségesek annak tisztázására, hogy mindez működhet-e az embernél is, de megfigyeléseink segítenek megfejteni az ideghártya elhalásának eddig nem pontosan értett folyamatát" - mondta dr. Peter Campochiaro, a kutatócsoport vezetője.

A betegek szemének fényérzékeny pálcikái - például mutáció, vagy genetikai okok miatt - fokozatosan elhalnak, arra azonban eddig nem volt magyarázat, hogy mi történik a csapokkal. A kutatás során most azt tapasztalták a tudósok, hogy a pálcikák elsorvadása után a retina oxigénszintje megemelkedik, ezért azt feltételezik, hogy ez okozhatja a további károsodást. A jelenséget oxidatív stressznek, oxidatív károsodásnak is nevezik. Az eredmények most arra szolgáltatnak bizonyítékot, hogy antioxidánsok segítségével lassítani lehet a folyamatot. Mindenesetre először merült fel, hogy hatékony lehet a retinakárosodott betegek ilyen jellegű terápiája.