Bernadett
0 °C
4 °C

Az erősebb kutya mélyebb hangon ugat

LiveScience
2006.08.01. 14:17

A dominanciára törekvő férfiak a kutyákhoz hasonlóan elmélyítik a hangjukat, ha verbális konfrontációra kerül sor, derül ki az Evolution and Human Behavior című szaklap júliusi számában közzétett tanulmányból.

Ha egy kankutya nála erősebb hímmel kerül szembe, magas hangon nyüszít és könyörög, ha viszont úgy érzi, esélyes a győzelemre egy esetleges viadalban, elmélyíti a hangját. A tanulmány szerzői szerint ugyanez igaz a férfiakra is, akiknek hangja általában kétszer mélyebb a nőkénél. A különbséget rendszerint a nemi kiválasztás folyamatával magyarázzák, amelynek során a nők előnyben részesítették a mély hangú férfiakat a magas hangúakkal szemben.

Ennek egyik oka az lehet, hogy a hangmagasság részben függ a fizikai mérettől: a magasabb férfiaknak általában mélyebb a hangja; egyes feltételezések szerint a mély hang az agresszivitásért felelős tesztoszteron hormon mennyiségével is egyenesen arányos. Különböző tanulmányokból az is kiderül, hogy a menstruációs ciklus alatt a nők a mély hangú férfiakat részesítik előnyben, és előszeretettel választanak ilyen partnert rövid szexuális kapcsolatra is.