Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Hordozható szélerőmű

TecChannel
2006.08.03. 10:03
A németországi Clausthal Műszaki Egyetem elektromos energetikai intézetének kutatói mobil szélerőművet fejlesztettek ki. Az akár laikusok által is felállítható erőmű olyan kicsi, hogy egyetlen konténerben elfér, tehát a nehezen megközelíthető helyekre is eljuttatható.

A mobil minierőmű egy 22 méter magasságban forgó szélkerékből áll, amely a akár 4000 watt leadására képes generátort hajtja. A rendszer az egyetem közleménye szerint napelemes egységgel és dízelgenerátorral is kiegészíthető. Miután a konténert lerakták, és két ember erejével felállították a szélkereket, a csatlakozóaljzatra azonnal ráköthetők a fogyasztók.

A minierőmű iránt olyan szervezetek érdeklődhetnek, amelyek a Földön bárhol és azonnal elektromos áramot igényelnek, véli az egyetem. A segélyszervezetek élelmiszer és gyógyszerek hűtésére használhatják, vagy vizet is tisztíthatnak a segítségével. Az ipari országokban is komoly igény mutatkozhat az autonóm erőmű iránt. A kietlen vidékeken álló mobiltornyokat eddig komoly költséggel kellett a központi energiahálózatra kötni. A mobil erőművel erre nem volna többet szükség.