Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Az infláció miatt drágult az űrturizmus

MTI
2006.08.08. 10:42

A jövőben mélyebben kell a zsebébe nyúlnia annak, aki az orosz űrhivatal, a Roszkozmosz szervezésében a világűrbe akar utazni. A hivatal szóvivője szerint ezentúl egy utazás a Nemzetközi Űrállomásra 16,7 millió euróba (hozzávetőleg négy és fél milliárd forintba) kerül, ami majdnem 8 százalékkal több, mint korábban. A hivatal az idén várhatóan 9 százalékra növekvő oroszországi inflációval indokolta a döntést.

A szóvivő arra nem tért ki, hogy a viteldíj emelése az idén ősszel az űrállomásra készülő japán Enomoto Daiszukére is vonatkozik e, vagy sem.

A orosz űrhivatal az amerikai Space Adventures vállalattal együttműködve 2001 óta egyhetes utakat szervez az érdeklődő laikusoknak. Eddig hárman jártak a Nemzetközi Űrállomáson. 2001-ben Dennis Tito amerikai üzletember nyitotta meg a sort, a második űrturista, a dél-afrikai Mark Shuttleworth 2002-ben, az amerikai Gregory Olsen 2005 őszén juthatott el az ISS-re.

Enomoto Daiszuke után jövő tavasszal a magyar származású amerikai Charles Simonyi utazik az űrállomásra. A jövő év második űrturistaútján valószínűleg egy malajziai, majd a 2008-as esztendő tavaszán egy dél-koreai indul a kozmoszba az orosz űrhivatal jóvoltából.