Mátyás
-6 °C
1 °C

Tesztelték a Mac Prót

2006.08.11. 16:37
Megjelentek az első tesztek az Apple legújabb és legerősebb számítógépéről, a Mac Próról. A különböző oldalakon elérhető benchmarkok a középső, 2,66 gigahertzes modellt tették próbára, persze az előző csúcsmodellhez, a Quad Power Mac-hez hasonlították a gépeket. Az eredmények alapján a gép nagyjából elődje sebességét hozza, miközben lényegesen olcsóbb annál: 3300 dollár helyett csak 2500-at kell fizetni érte.

Persze ezek az első tesztek nem feltétlenül használhatók. A Geek Patrol mérései szerint például átlagosan 7 százalékkal gyorsabb az új Mac, de egyes tesztekben elődje teljesítményének alig harmadát hozta a konfiguráció, míg máskor háromszor fürgébb volt annál. Sok volt a szintetikus teszt, ráadásul az IBM-processzoros Macintoshokra írt szoftverek emulátoron keresztül futnak, így hátrányban van az újdonság, ez a lemaradás azonban nem tart örökké: aki most Mac Prót vásárol, jó ha tisztában van vele, hogy rövidesen minden szoftvernek megjelenik az inteles Macintoshra optimalizált változata.

A Macworld tesztje meg azért gyanús, mert az esetek többségében alig gyorsabb a korábbi Quad modell, mint annak kétmagos, 2,7 gigahertzes kistestvére. Szóval nem igazán sikerült minden csepp teljesítményt kifacsarni a gépekből, mindenesetre átlagosan 10 százalékos sebességkülönbséget állapítottak meg, az újdonság javára. Ezek alapján a 3 gigahertzes csúcsmodell 25 százalékkal gyorsabb a régi Quadnál, miközben ugyanannyiba kerül, de az Index jövő hétre tervezett tesztje majd kideríti az igazságot.