Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Mikortól halott az agy?

MTI
2006.08.21. 11:17

A donorok menthetetlenségének pontos megállapításával kapcsolatban több országban orvosetikai és törvényi változtatásokat sürgetnek, ugyanis a jelenleg elfogadott kritérium, az "agyhalál" bekövetkeztekor a potenciális donorok legtöbb szerve már nem alkalmas átültetésre.

A problémát jól érzékelteti egy fiatal kanadai sportoló esete, aki magánál hordott orvosi kártyájára bejegyeztette, hogy halála esetén nem ellenzi szervei átültetését. A húszéves nő autóbalesetben olyan súlyos fej- és gerincsérülést szenvedett, hogy az orvosok lemondtak róla, s egy hónap eszméletlenség után javasolták, hogy kapcsolják le az életműködését biztosító szerkezetekről.

Az illető ideális donornak tűnhet, de esetében az a probléma, hogy ha betartják a szabályokat, és a lélegeztető gép lekapcsolása után megvárják az agyhalál állapotát, szervei helyrehozhatatlanul sérülnek, alkalmatlanná válnak az átültetésre.

Júniusban a kanadai Ottawa kórházában ültettek be először olyan személytől származó szerveket, aki nem agyhalálban, hanem szívhalálban távozott az élők közül (donation after cardiac death - DCD).

Az ausztráliai orvosetikai bizottság (AHEC) törvényjavaslaton dolgozik az értelmetlen korlátozások kiküszöbölésére. 1995 és 2005 között ötszörösére nőtt a veseátültetések száma, s a további növekedést jelenleg csak a megfelelő donorok hiánya korlátozza - olvasható a The New Scientist című brit tudományos folyóirat online kiadásában.