Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Amerikai asztrofizikusok kimutatták a sötét anyag létét

MTI
2006.08.22. 15:08

Amerikai asztrofizikusoknak sikerült először kimutatniuk az eddig rejtélyes sötét anyagot, amely a világegyetem jelentős részét képzi.

A Hubble űrtávcső és a Chandra röntgentartományban mérő űrteleszkóp, valamint földi telepítésű óriásteleszkópok felvételei alapján egy százmillió éve történt galaxishalmaz-ütközés alapján mutatták ki, hogy a sötét anyag elkülönül a látható anyagtól, vagyis első alkalommal vált láthatóvá gázok és forró plazma formájában a sötét anyag, amely eddig csak elméletben létezett.

A kozmikus karambol, amelynek során egy óriás galaxishalmaz ütközött egy kisebb csillaghalmazzal, az eddig ismert leghevesebb volt azóta, hogy 15 milliárd éve bekövetkezett az ősrobbanás, amelynek nyomán kialakult a - legalábbis általunk ismert - világegyetem.

A sötét anyag teóriáját még a hatvanas években állították fel a tudósok. Figyelmesek lettek ugyanis arra, hogy a galaxisok - így a mi csillaghalmazunk, azaz a Tejút is - gyorsabban örvénylenek maguk körül, mint azt ismert tömegük lehetővé tenné. Ebből következtettek arra, hogy valami titokzatos gravitációs erő gyorsítja fel a csillaghalmazok mozgását, s ezt nevezték el sötét anyagnak, amelynek most a nyomára bukkantak.