Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Mától kapható a Merom

Prohardver
2006.08.28. 16:33
Hétfőtől, a hivatalos bejelentést követően pontosan egy hónappal váltak elérhetővé az Intel régóta várt, Merom kódnévvel illetett Core 2 Duo mobil processzorai, melyek a vállalat megújult termékkínálatának részét képezik a korábban debütált Conroe nevű, szintén Core 2 Duo márkanevet viselő asztali CPU-ival egyetemben. A Merom a januárban Core Duo néven megjelent termékcsaládot váltja, a korábbi típusokhoz képest gyorsabb műveletvégzési sebességet, valamint fejlettebb utasításkészlet-támogatást ígér – ugyanakkor valamivel több áramot is fogyaszt, illetve jobban is melegszik azoknál.

A Core 2 Duo mobil változatai architekturális szinten teljesen megegyeznek az asztali változatokkal, egyaránt támogatják a 64 bites utasításkiterjesztést, az SSE4 utasításkészletet valamint a virtualizációs technológiát. A mobil változatok az asztali modellekhez hasonlóan 2, vagy 4 megabájtnyi másodszintű, megosztott szervezésű másodszintű gyorsítótárat tartalmaznak, rendszerórajelük ugyanakkor maradt a Core Duo esetében is alkalmazott 667 MHz, szemben az asztali változatok 800 MHz-es rendszersebességével. Többek között ez utóbbinak köszönhető, hogy a Core 2 Duo CPU-k száz százalékban kompatibilisek maradtak a január óta piacon lévő, Napa kódnevő Centrino Duo mobilplatformmal, így a gyártók minimális átalakítás után előremutatóbb technológiát tartalmazó, gyorsabb noteszgépekkel állhatnak mától a vevők elé.

Az Intel ütemterve szerint a jövő év első negyedében, egy minden tekintetben fejlettebb Centrino mobil platform részeként érkezik az újabb Merom változat, mely az előzetes információk szerint már 800 MHz-es rendszerórajelet kíván majd, és biztosan nem lesz kompatibilis a jelenlegi platformmal. A jövőre érkező, Santa Rosa kódnévvel illetett Centrino az új processzor mellett fejlettebb, Broadwater-alapú lapkakészletet fog tartalmazni, a vadonatúj, 802.11n szabványt is ismerő vezeték nélküli hálózati vezérlő platformba integrálása azonban a szabványosítási folyamatok elhúzódása miatt kérdésessé válhat.