Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Feltörték a Microsoft zenevédelmét

BBC
2006.08.29. 16:13

Komoly károkat okozhat a Windows Media digitálisjog-kezelő rendszerén (DRM) alapuló online zeneárusoknak, hogy hekkerek a napokban feltörték a rendszert. Egy a doom9.org-on közzétett, és más szájtokon is tükrözött program segítségével egyszerűen eltávolíthatók a wma formátumú fájlokból a Microsoft felhasználást korlátozó trükkjei, így akár az egyszeri lejátszásra szánt számok is korlátlanul hozzáférhetők, illetve másolhatók. A törésre alkalmas program készítői felhívják a figyelmet arra, hogy a Fairuse4wm-et csak a "fair use", azaz a korrekt felhasználás jegyében szabad használni, vagyis szerintük olyan esetekben, amikor valaki valóban fizetett a számért - ez persze nem garancia arra, hogy a program nem terjed el általánosan elfogadott hekkereszközként.

A Microsoft egyelőre nem kommentálta a hírt, de egyes szakértők szerint nem kell sok idő hozzá, hogy kijavítsa a hekket lehetővé tévő hibát.

A DRM-törő program mindenesetre betehet az olyan fizetős szájtoknak, mint a Napster, amelyek korlátlan letöltést engednek, a további felhasználást viszont digitálisjog-kezelő szoftverrel szabályozzák.