Valér
4 °C
8 °C

Koncepció a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiára

MTI
2006.08.31. 21:40
A váratlan és szélsőséges időjárási események káros hatásainak megelőzését, a védekezési eljárások hatékonyságának növelését célozza a formálódó Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia, amelynek koncepciója már olvasható a témában évek óta zajló kutatási program készítőinek közös honlapján.

A 20-25 éves időtávlatra kitekintő stratégia a globális felmelegedéssel együtt járó rendkívüli eseményekre is kitér. A koncepció rögzíti a kormány és valamennyi résztvevő szerepét és feladatait, továbbá a felkészülés, a védekezés és a helyreállítás pénzügyi és műszaki feltételei megteremtésének szükségességét.

Láng István, a stratégiát megalapozó kutatás vezető akadémikusa a lehetséges felkészülés konkrét példáit sorolva az MTI-nek korábban kifejtette: a mezőgazdaságban fajtaváltásokra van szükség, egyre inkább szárazság- és melegtűrő növények termesztésében kell gondolkodni.

A stratégia koncepcióját az ősz folyamán öt szakértői értekezleten vitatják meg, annak elfogadását követően a mindenkori kormány kétéves cselekvési programokkal valósítaná meg a kitűzött feladatokat.