Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Esemény utáni tabletta recept nélkül

MTI
2006.09.05. 11:22

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerhatóság (FDA) engedélyezte, hogy 18 éven felüli nők recept nélkül vehessenek Plan B esemény utáni fogamzásgátló tablettát.

A Plan B nagy dózisban tartalmazza a hagyományos fogamzásgátló tablettákban használt hatóanyagokat, és a védekezés nélküli szex után még 72 óráig hatásos. Közegészségügyi aktivisták érvelése szerint ez a kritikus idő túl rövid az orvosi vényhez kötött gyógyszerek beszerzéséhez.

Az Amerikai Egyesült Államokban néhány állam kivételével az esemény utáni tabletta kiadását eddig orvosi recepthez kötötték, és 18 év alattiak esetén továbbra is vényköteles marad.

A bejelentés egybeesett az FDA leendő vezetőjének személye körüli vitával. Bush elnök jelöltje a jelenlegi megbízott vezető, Andrew von Eschenbach, akit a demokraták élesen bíráltak az esemény utáni tabletta ügyének elhúzódása miatt. Most viszont konzervatív csoportok követelnek új jelöltet az FDA élére.