Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Ivásra szólít fel a szomjúságérzékelő

MTI
2006.09.05. 11:34

Az idős embereket a kiszáradás veszélyére figyelmeztető szenzort fejlesztettek ki Németországban.

Az aacheni műegyetem tudósainak kutatásaiból kiderül, hogy az időseknél csökken a szomjúság érzése, ezért nem isznak elegendő folyadékot, noha ez feltétlenül szükséges. Mint Martin Walter, az aacheni egyetem projektvezetője elmondta, a kevés folyadék fogyasztása a vese, a szív, a vérkeringés és az emlékezet zavarait egyaránt okozhatja.

Ezen a problémán segít az újonnan kifejlesztett szenzor, amelynek az a feladata, hogy emlékeztesse az ivásra az idősebb embereket.

A szomjúságszenzor működése a következő: négy kicsi érintkezőt erősítenek a testre, és ezekre nagyon alacsony feszültségű váltóáramot vezetnek, az összegyűjtött mérési adatokat egy zsebkönyv nagyságú szerkezet tárolja, amelyet a páciens ugyancsak magánál hord. A prototípust most kezdik tesztelni, és a tudósok szerint alkalmas lesz arra is, - hogy akárcsak a test zsírtartalmát is mérő, ma már mindenütt kapható mérleg -, figyelmeztessen az egészséget fenyegető egyéb veszélyekre is.

A Die Welt online változata szerint kb. öt év múlva piacra kerülhet a szomjúságszenzor bárki által használható változata.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!