Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ivásra szólít fel a szomjúságérzékelő

MTI
2006.09.05. 11:34

Az idős embereket a kiszáradás veszélyére figyelmeztető szenzort fejlesztettek ki Németországban.

Az aacheni műegyetem tudósainak kutatásaiból kiderül, hogy az időseknél csökken a szomjúság érzése, ezért nem isznak elegendő folyadékot, noha ez feltétlenül szükséges. Mint Martin Walter, az aacheni egyetem projektvezetője elmondta, a kevés folyadék fogyasztása a vese, a szív, a vérkeringés és az emlékezet zavarait egyaránt okozhatja.

Ezen a problémán segít az újonnan kifejlesztett szenzor, amelynek az a feladata, hogy emlékeztesse az ivásra az idősebb embereket.

A szomjúságszenzor működése a következő: négy kicsi érintkezőt erősítenek a testre, és ezekre nagyon alacsony feszültségű váltóáramot vezetnek, az összegyűjtött mérési adatokat egy zsebkönyv nagyságú szerkezet tárolja, amelyet a páciens ugyancsak magánál hord. A prototípust most kezdik tesztelni, és a tudósok szerint alkalmas lesz arra is, - hogy akárcsak a test zsírtartalmát is mérő, ma már mindenütt kapható mérleg -, figyelmeztessen az egészséget fenyegető egyéb veszélyekre is.

A Die Welt online változata szerint kb. öt év múlva piacra kerülhet a szomjúságszenzor bárki által használható változata.