Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Holdfogyatkozás csütörtökön

MTI
2006.09.06. 15:00
Részleges holdfogyatkozás lesz csütörtök este 20 óra 5 perckor, és a ritka jelenség az egész ország területéről megfigyelhető. Szeptember 7-én, csütörtökön a Hold "bebújik" a Föld árnyékába, érdekes, kissé eltorzult látványt nyújtva annak, aki 20 óra 5 és 21 38 között felnéz az égre. "A Hold felszínének mintegy húsz százaléka kerül teljes takarásba, ennek következtében égi kísérőnk úgy néz majd ki, mintha +megskalpolták+ volna, olyan lesz, mint egy kicsorbult tányér" - mondta el az MTI-nek Mizser Attila, a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkára.

A jelenséget az egész ország területéről szabad szemmel is meg lehet majd figyelni, a Holdat a keleti égbolton, viszonylag alacsonyan kell keresni. Mint Mizser Attila elmondta, a Hold fénye elég erős ahhoz, hogy áthatoljon a városi szmogrétegen és az időjárás sem rontja majd el a látványt, mert az előrejelzések szerint tiszta lesz az ég. A magyar Csillagászati Egyesület a holdfogyatkozással egy időben szabadtéri előadásokat tart az óbudai Polaris Csillagvizsgálóban, ahol a látogatók a gyakorlati magyarázatok és az aktuális csillagászati problémák megismerése közben szabad szemmel, vagy távcsöveken is végigkövethetik a Hold elsötétülését. "Érdemes szabad szemmel, vagy egyszerű kézi távcsővel megfigyelni a jelenséget, a fény és az árnyék homályos határvonalában ugyanis így lehet igazán gyönyörködni" - javasolta a szakember. A Hold legközelebb csak jövőre, március 3-án, 4-én fogyatkozik meg újra, igaz akkor teljesen árnyékba vonul.