Árpád
-2 °C
3 °C

Tízmillióra büntették az Albacompot és a Synergont

IT News
2006.09.06. 16:14
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) tegnap 10-10 millió forintos bírságot szabott ki az Albacomp Számítástechnikai Rt.-re és a Synergon Informatikai Rendszereket Tervező és Kivitelező Rt.-re, mivel bizonyítást nyert, hogy a két vállalat a Paksi Atomerőmű ún. HR-projektjének elnyerése érdekében versenykorlátozó megállapodást kötött egymással. A viszonylag szerény összegű büntetést azzal indokolta a hatóság, hogy – mivel a pályázatot végül érvénytelennek nyilvánították – a kartell nem befolyásolta a tendert. Emlékezetes, hogy az egy tavalyi felsőoktatási közbeszerzési pályázaton összejátszó IBM-SAP-ISH hármast néhány hónapja – rekordnak számító – 1,5 milliárd forintra büntette a GVH.

A Paksi Atomerőmű 2004. április 27-én egyfordulós, meghívásos versenyeztetési eljárást hirdetett a vállalatnál használt Oracle Applications humán- és bérszámfejtési rendszer bevezetett moduljainak felülvizsgálatára és a verzióváltás megvalósítására. A GVH szerint a döntően e-mailes bizonyítékok alapján megállapítható volt, hogy a Synergon és az Albacomp között a tender kapcsán megállapodás jött létre, amely alkalmas volt a verseny eredményének befolyásolására. Noha a felek nem nyerték el a munkát, a projekt értékéhez viszonyítottan arányos bírság kiszabását indokolttá tette, hogy a GVH elvi fontosságot tulajdonít a kartellek feltárásának és szankcionálásának – áll a hatóság közleményében.

A versenytörvény szerint jogellenes a vállalkozások közötti megállapodás és összehangolt magatartás, amely a gazdasági verseny megakadályozását, korlátozását vagy torzítását célozza, vagy ilyen hatást fejthet, illetve fejt ki. A versenyjogi értelemben tiltott megállapodáshoz szükséges és egyben elegendő feltétel, ha az érintett felek akarategyezsége a bizonyítékok összessége alapján megállapítható.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?