Jolán
2 °C
4 °C

Cellből épít szuperszámítógépet az IBM

IT News
2006.09.07. 12:42
Az IBM építi az amerikai energiaügyi minisztérium Los Alamos-i Nemzeti Laboratóriumának új szuperkomputerét – jelentették be a felek tegnap. A Roadrunner névre keresztelt masina egyik különlegessége, hogy hibrid rendszerében együtt dolgoznak az AMD Opteron és az IBM-Sony-Toshiba hármas által fejlesztett – a PlayStation 3 játékkonzolban is felhasznált – Cell processzorok; a másik pedig az, hogy teljesítménye a tervek szerint 1 petaflop lesz, azaz másodpercenként 1000 billió művelet végrehajtására lesz képes. Ez közel négyszer több „lóerő”, mint amellyel a világ jelenleg leggyorsabb szuperszámítógépe, a szintén az IBM által épített BlueGene/L rendelkezik.

Az új rekorder klasztert a kereskedelemben is kapható hardverekből építik: alapját a legfeljebb négy Opteront processzort támogató System x3755, valamint a Cell csipekre épülő BladeCenter H szerverek alkotják. Mindkét processzorból 16-16 000 kerül majd a gépbe. A rendszer Linuxot és egy olyan speciális szoftvert futtat majd, amely a két platform között osztja el a feladatokat.

Hogy ez lesz-e az első petaflop teljesítményű rendszer, ma még nem tudni, mert számos vállalat és ország verseng az elsőségért. Az Egyesült Államokban az IBM mellett a Cray is állami támogatással fáradozik egy ilyen monstrum megépítésén, miközben Japán és Kína is gőzerővel dolgozik azon, hogy 2010-ig elkészüljön a világ legerősebb szuperszámítógépével.

A Roadrunnert a minisztérium olyan szimulációk futtatására fogja használni, amelyekkel kiválthatók az USA atomfegyver-arzenáljának naprakészen tartásához szükséges földalatti kísérletek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?