Szilvia
5 °C
16 °C

A NASA engedélyezte az Atlantis útját

MTI
2006.09.08. 11:58

Elfogadhatónak ítélte a technikai hiba kockázatát és engedélyezte az amerikai űrkutatási hivatal (NASA), hogy pénteken felbocsássák az Atlantis amerikai űrrepülőgépet.

A misszió vezetőinek csütörtöki tanácskozása után Wayne Hale, az űrsiklóprogram helyettes vezetője elmondta, hogy a tervek pénteken 11 óra 41 perckor (közép-európai idő szerint 17 óra 41 perckor) indítják útnak az Atlantist a floridai Cape Canaveralból. Hale nagyon alacsonynak minősítette annak kockázatát, hogy meghibásodhat az Atlantis három elektronikusenergia-termelő üzemanyagcellájának egyike, amelyben rendellenességet tapasztaltak szerdán.

A mérnökök szerint valószínűleg egy megkopott kábel miatt küldött hibaüzeneteket az üzemanyagcella hűtőpumpája. Az elvégzett felmérések és modellek alapján azonban megállapították, hogy minimális az esélye annak, hogy problémát okozzon. Az űrsikló akár egy üzemanyagcellával is működőképes és vissza tud térni a Földre.

A NASA még szombaton is megpróbálhatja útnak indítani az Atlantist. Ha ez mégsem sikerül, és a hivatal ragaszkodik ahhoz, hogy csakis nappal, jó látási körülmények között bocsássák fel az űrsiklót, akkor legközelebb október 26-án és 27-én lesz lehetőség arra, hogy az Atlantis a világűrbe induljon.

Az Atlantisnak már augusztus 27-én a magasba kellett volna emelkednie, de az indítás előtt két nappal villám csapott a kilövőállásba, majd később a térséget fenyegető Ernesto trópusi szélvihar miatt kellett lemondani a startról. Az Atlantison ezúttal öt férfi és egy nő utazik a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). A Brent Jett parancsnok vezette legénység egyik tagja kanadai.

Az Atlantis indítása lesz a harmadik űrsiklóstart azóta, hogy a Columbia amerikai űrrepülőgép 2003. február 1-jén visszatérés közben felrobbant hét asztronauta tragikus halálát okozva. Azóta kétszer látogatta meg űrsikló az űrállomást. Tavaly nyáron és az idén nyáron mindkétszer a Discovery kötött ki az ISS-en. Az Atlantis útja lesz azonban a Columbia katasztrófája óta az első olyan küldetés, amelyet már ismét az űrállomás bővítésének, továbbépítésének szentelnek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?