Szilárda
-4 °C
2 °C

Uniós atomreaktor-kutatás indul Budapesten

MTI
2006.09.08. 12:05

Negyedik generációs, szuperkritikus állapotú vízzel hűtött atomreaktorok kutatása a célja annak a konferenciának, amelynek az atomenergia kutatóintézet ad otthont - tájékoztatta a Központi Fizikai Kutatóintézet csütörtökön az MTI-t.

A Magyar Tudományos Akadémia Központi Fizikai Kutatóintézetének (KFKI) Atomenergia Kutatóintézetében szerdán kezdődött, péntekig tartó értekezlet az Európai Unió egyik új kutatási projektjét indítja el - olvasható a kutatóintézet közleményében.

A hároméves projektben az atomenergia kutatóintézet mellett német, finn, svájci, francia, holland, svéd, valamint cseh nukleáris kutatóintézetek, egyetemek, illetve ipari partnerek vesznek részt.

Mint írják a reaktortípus - mellyel az európaiakon kívül japán, kanadai, illetve koreai szakemberek is foglalkoznak - a század közepén jut majd jelentős szerephez a világ villamosenergia-termelésében.

Ez a reaktortípus szuperkritikus vizet használ hűtővízként, ami azt jelenti, hogy magas nyomás segítségével a víz forráspontját növelik, így nagyobb hőenergiát képes felvenni, illetve leadni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!